Saturday, March 17, 2012

Irish Period Drama Quiz


Here's a little quiz about Irish related things in period dramas and classic literature. 

To Play: Leave your answers to the questions below in a comment. Try to answer questions without looking up the answers. I'll reply with your score, one point for each correctly guessed answer. 


1. Which character from Jane Austen's Persuasion thinks Captain Wentworth looks Irish?
a. Mr. Musgrove
b. Charles Hayter
c. Lady Dalrymple
d. Nurse Rook

2. What was the full name of Jane Austen's Irish suitor?
a. Tom William Lafroy
b. Harris Bigg Withers
c. Robert Lewis Fowle
d. Thomas Langlois Lefroy

3. Which older Disney film features a singing Irish butler?
a. Summer Magic
b. The Happiest Millionaire
c.  Pollyanna
d. The Shaggy Dog

4. Which classic author's father was Irish?
a. Elizabeth Gaskell
b. Charles Dickens
c. Thomas Hardy
d. Charlotte Bronte

5. Which period drama talks about Irish immigrant workers?
a. Cranford
b. Oliver Twist
c. North & South
d. Miss Potter

6. In which Jane Austen novel does a young lady reject her friend's invitations to visit them in Ireland?
a. Pride and Prejudice
b. Mansfield Park
c. Northanger Abbey
d. Emma

7. Which character in The Young Victoria (and Victoria & Albert) is an Irishman?
a. Lord Melbourne
b. Sir Robert Peel
c. Sir John Conroy
d. Baron Stockmar

8. Which of these period drama stars were born in Ireland?
a. Richard Armitage
b. Michael Gambon
c. Colin Firth
d. Matthew Macfadyen

9. Which of these playwrights was born in Ireland?
a. Oscar Wilde
b. J.M. Barrie
c. William Shakespeare
d. W.H. Auden

10. Which of these classic musicals features main characters from Ireland?
a. Brigadoon
b. My Fair Lady
c. Fiddler On The Roof
d. Finian's Rainbow

11. Which of these black & white films features the song 'An Irish Lullaby' (aka 'Too-ra-loo-ra-loo-ra')?
a. Miracle on 34th Street
b. The Bells of St. Mary's
c. Going My Way
d. My Man Godfrey

12. Which of these Jane Austen adaptations was filmed entirely in Ireland?
a. Pride & Prejudice (2005)
b. Northanger Abbey (2007)
c. Emma (2009)
d. Persuasion (2007)

And a few questions just for fun:

13. Do you have any Irish in your family tree?

14. Have you ever visited Ireland?

15. Do you have any favorite Irish songs or singers?

16. Do you do anything special to celebrate St. Patrick's Day?


Answers will be posted next week!

15 comments:

Ella said...

This is such a fun game!
My guesses:
2.-D
3.B
5.C
10.-D
12.D
Oh,and I will also answer your questions.
I have Irish decsendents a long ways back,so It probably doen't count.
I haven't vistied Ireland,but I really really really want to!
I love Celtic Woman and Anuna. Have you heard of them?
My family and I usually just wear green on ST.Patricks's day,but I think we have dyed some of our food before.
Thanks again!

Lila said...

Hi, Laurie :) I'm your new reader. Beautiful blog, bright and positive... I'm excited to discover it and to read that yours and mine 2 top favourite authors are the same! (Love Lady Agatha:)

Anyway,great post, so green, full of information and lovely pictures! and so many questions... =) I'm a little overwhelmed. I'm still busy trying to catch up with your older posts... a little upset that I joined too late to take Jane Austen quiz (I probably would score about 10 points :o) ) Today's quiz is too difficult for me, sorry. I'm only guessing that the author born in Ireland is O. Wilde (just finished "An Ideal Husband" haha)

Also, just finished big volume by Bronte sisters, and back to rereading Austen's novels, which I read in my native language about 6 years ago,.. now going to revise them in original) As I only have Sense and Sensibility & Pride and Prejudice fresh in my mind... And I can hardly be good at your quizzes.

No, no1 Irish in my family, nothing so exotic :o) Nothing special planned for today either :( Just enjoying weekend ...

Sorry for such a long post.
Thank you for your blog :)
Good Luck on St Patrick's day :)

JaneGS said...

Not sure about #3, 7, and 12, though my guess on the last is Northanger Abbey.

My mother's family immigrated to England from Cashel, Ireland in the 1840s.

I visited Dublin and the surrounding countryside (Tara and Newgrange) in 2009 with my then-16 year old daughter. I blogged a fair amount about our travels, and loved it. Would love to go back.

Favorite singers--I grew up listening to my mother's records (Clancy Brothers, John McCormick (we played his version of Kathleen Mauvorneen at my dad's memorial service in January), and Ruby Murray) and they are still my favorites.

Not really--we're going to our favorite Italian restaurant for dinner tonight!

Melody said...

I do not think I shall do very well on this game, but I shall try it all the same. =)

By the way, your blog design is so lovely! I love the pictures on the sidebar and how everything is green!

(Most of these answers will just be "well, I have a 1-out-of-4-chance" guesses. ;-) )
1. a
2. a
3. b
4. a
5. c
6. d =)
7. c
8. b
9. d
10. a
11. b
12. b

I will answer the just for funs in another comment. =)

Lovely quiz!

Melody said...

13. Yes, quite a bit, in point of fact. =) Can't you picture me as an Irish girl in a movie? =D

14. Haha, no. But it is one of my dream destinations. =) (England and P.E.I. are the others. Haha, but you knew that.)

15. Ooh! Irish songs! I adore traditional Irish songs. Some of them are Endearing Young Charms, The Rose of Tralee, Shanagolden... I know there are others but I can't think of them right now, haha.

16. Well, I wear green but that's about it. ;-) And I go on your blog and take a quiz. Heehee.

Rachel Olivia said...

I cannot begin to describe how I love these quizzes even if I do terrible at many of them.
I like your St. Patrick's Day blog look
I wanted to ask a couple period drama bloggers this: have you read any of Fanny Burney's works? I have read Evelina and love it.
Now my answers
1.c
2.d
3.b
4.c or a
5.c (Mr. Thornton brought Irish immigrant workers over to work in place of his striking mill workers)
6.d (the young lady of course being Jane Fairfax)
7.c
8.b
9.d
10.d I am going to go with this because of the name
11.b no idea
12.b, second guess is c
13. I am not sure; I had thought that I did but my grandmother found out that they were Scottish.
14. No, but I want to do so soon. If I am lucky I want to study abroad for winter break and go to London/Dublin.
15. I prefer the very old Celtic instrumental music.
16.No, and this is the first time I can remember ever intentionally wearing green. I really would like to do some special things in the future.

Miss Dashwood said...

I am not going to attempt the quiz this time because I think my score would be quite shameful, but I will answer the last four questions with pleasure!

My family tree is more than half Irish and in fact two-thirds of my name (middle and last name) is Irish. We even have a family coat of arms, which is something I've always found quite fun. On my mother's side, Family Rumor hath that we are descendants of Brian Boru, first king of Ireland, but so far as I know there is nothing to substantiate that myth beside the fact that we come from O'Brien stock. :P (And O'Brien isn't my last name... just for the record.)

I have never been to Ireland, but I would looooooooove to visit there someday. Sigh.

Favorite Irish singer right now would definitely have to be the one and only Colm Wilkinson (or C.T. Wilkinson as he's known in his native land), but that may be because I'm slightly obsessed with his role as Jean Valjean in Les Miserables. Heehee. Anyway, my other favorite singers would include Finbar Wright (and all the Irish Tenors) as well as the High Kings and the Clancy Brothers and Tommmy Makem. Mairi's Wedding, Will Ye Go Lassie Go, Danny Boy, Jennifer Gentle and The Fields of Athenry are my favorite Irish songs.

I didn't do anything in particular to celebrate St. Patty's Day today, but I did wear my favorite green blouse, does that count? :D

In His Wings said...

1. c
2. d
3. b
4. a
5. c
6. d
7. c
8. b
9. b
10. a
11. b
12. a

God bless,
Sarah Grace

Miss Laurie of Old-Fashioned Charm said...

Ella,
You answered questions 2, 3, 5 and 10 correctly but #12 was incorrect.

I love Celtic Woman and Anuna! I'm a newer Anuna fan but I bought a CD recently and have really been enjoying their voices! Celtic Woman is an old favorite and always part of my St. Paddy's Day celebrations! :)

In His Wings said...

Miss Laurie,
did you receive my comment with my answers to the quiz?

God bless,
Sarah Grace

Miss Laurie of Old-Fashioned Charm said...

Melody,
Glad you like the green. I'm planning on changing it soon to something spring-y but the green will have to stay a bit longer.

Your answers for questions 3, 5, 6, 8 and 12 were correct! Unfortunately the others were incorrect.

Actually I can picture you as an Irish lassie. People often think of Irish folks having red hair but just like here more have our color. :)
Okay, so we're going to Ireland, just you and me - let's go! hehe
Oooh, I love Endearing Young Charms, such a sweet song! :)

Miss Laurie of Old-Fashioned Charm said...

Rachel Olivia,
I'm glad you enjoy these quizzes! :)
No, I haven't read any of Fanny Burney's works. I should like to try reading a few of her works because of the connection of them being mentioned in Jane Austen's novels.

You guessed the answers for questions 1, 2, 3, 5, 6, 8, 10 and your firs guess for #12 first was right. But your guesses for questions 4, 7, 9 and 11 were incorrect. Thanks for playing and answering questions! :)

Miss Laurie of Old-Fashioned Charm said...

Sarah Grace (In His Wings),
Yes I did get your answers, sorry my busy weekend gave me little time to correct scores.
Your guesses for questions 1, 2, 3, 5, 6 and 8 were correct! But your guesses for questions 4, 7, 9, 10, 11 and 12 were incorrect. Thanks for playing! :)

birdienl said...

I'm afraid most of it came down to guessing....

1.b
2.d
3.a
4.c
5.a
6.d
7.c
8.b
9.b
10.d
11.b
12.b

13. I don't think so, but I don't know my family tree that well. But at least not for the last 3 generations.

14. Not yet, but I've got a trip planned to Dublin at the end of May. Really looking forward to that, as you can underdstand!

15. I really love Anuna, I've seen them live twice now (they come to The Netherlands almost every year). I've been a fan of Riverdance as long as I can remember, but this year I discovered the smaller scale Irish dancing troupe Ragus, which I also saw live!

16. Read your blog ;-)

Miss Laurie of Old-Fashioned Charm said...

birdenl,
Your guesses for questions 2, 6, 8, 10 and 12 were correct! But your guesses for questions 1, 3, 4, 5, 7, 9 and 11 were incorrect.

Your trip to Dublin sounds wonderful! I hope you have a very lovely time! :)
Anuna is a recently favorite of mine. That's so neat that you got to see them live! I haven't seen or listened to a lot of Riverdance but it's so much fun! I've never heard of Ragus, I'll have to look them up. Thanks for stopping by!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...